Medvědí česnek

Nákup, sběr a skladování - Příprava - Rychlý medvědí česnek
Pesto z medvědího česneku - Máslo s medvědím česnekem
Pyré a omáčkyInspirace pro medvědí česnek

Zelenina Jaro

Medvědí česnek je naše nejoblíbenější jarní bylinka. Na rozdíl od ostatních divokých bylin má všechny důležité vlastnosti pěkně pohromadě. Má skvělou výtěžnost, velmi zřetelnou chuť a vůni, není vláknitý a ještě je neuvěřitelně snadný na zpracování.

Všechny části medvědího česneku jsou jedlé – listy, květy i drobné cibulky. Jeho aroma se mění v průběhu sezóny a v našich podmínkách bývá nejvýraznější právě na jaře, než začne medvědí česnek vytvářet květy.

Nákup, sběr a skladování

Sezóna začíná zhruba na přelomu února a března s vrcholem v dubnu. Typické lokality pro sběr jsou vždy vlhké zastíněné části lesa a okolí potůčků. Při sběru si vždy dejte pozor na záměnu s jedovatou konvalinkou, která má podobné listy. Ve volné přírodě také sbírejte jen listy – cibulky česneku nechte v zemi, aby mohl příští rok zase obrůst.

Jako sezónní bylinku seženete medvědí česnek i na jarních trzích. Vybírejte česnek podle pěkných nezavadlých listů a s co nejmenším počtem nečistot. Medvědí česnek si ale můžete vysadit i ve stinnějším vlhkém koutu zahrady, kde se bez problémů uchytí.

Propláchnout a zbavit nečistot. Nic víc není s medvědím česnekem potřeba dělat.

Medvědí česnek po utržení postupně uvadá. Pomůže mu, pokud ho před uložením do ledničky properete ve studené vodě a zabalíte do vlhkého ubrousku. Pokud si jeho sezónu chcete o něco prodloužit, dají se listy medvědího česneku i snadno zmrazit.

Příprava

Před vařením stačí česnek prakticky jen pořádně propláchnout a osušit. Při sběru se k němu občas připletou zbytky listí nebo jiných rostlin, tak pozor na ně!

Rychlý medvědí česnek

Medvědí česnek se při vaření chová asi jako špenát ochucený česnekem. V teple okamžitě zavadne, změkne a nabere krásnou sytou barvu. Lépe než spařování vodou funguje bleskové podušení v rozehřátém tuku.

Už po minutě česnek začne ztrácet objem, jeho chuť se zjemní a barva zvýrazní.

V pánvi se medvědímu česneku nejlépe daří s máslem, které ani nemusíte extra rozpalovat. Stačí, když necháte česnek s rozehřátým máslem pěkně povolit a když ho dobře dochutíte solí.

Pesto z medvědího česneku

Rozmixovaný a ochucený medvědí česnek v oleji je perfektní nosič a zároveň možnost jak medvědí česnek snadno uskladnit. Výchozí bod je vždy rozmixovaný česnek s dobrým olejem, který dochutíte solí a mírně okyselíte (citronová šťáva).

Základní pesto se dá navíc vylepšit přidáním semínek (pinie, slunečnice), oříšků (kešu, mandle) nebo tvrdého sýra (parmazán, pecorino). Po naplnění do čistých skleniček pesto přelijte trochou oleje, aby nebyl povrch vystavený vzduchu.

Jedna z prvních jarních radostí. Medvědí česnek v pestu nahradí bazalku a česnek zároveň.

Pesto je skvělé na ochucení těstovin, pečiva i jídel z brambor. Probudíte s ním ospalé omáčky a je naprosto perfektní pro dochucení polévek přímo v talíři.

Máslo s medvědím česnekem

Máslo funguje s medvědím česnekem možná ještě lépe než olej. Nechte ho změknout a rozmixujte spolu s česnekem. Pro chuť másla je důležité, abyste ho dobře ochutili solí a trochou citronové šťávy.

Máslo s medvědím česnekem je o něco jemnější než pesto. Dochucovat můžete solí a citronovou šťávou.

Po rozmixování máslo zabalte do válečku z potravinářské fólie. Po ztuhnutí se dá takhle snadno porcovat na dílky. Nebo ho dejte do skleničky s víčkem. Spotřebujte ho rychleji než pesto s olejem – chuť másla se s časem zhoršuje.

Pyré a omáčky

Dohladka rozmixovaný medvědí česnek má nejvýraznější chuť a barvu. Jako pyré ho můžete zapracovat do libovolné polévky, krému nebo omáčky. Stačí ho očištěný přidat, chvíli povařit a rozmixovat.

Připravit si můžete i předem podušený česnek stranou a ten pak rovnou rozmixovat. Nebo si můžete připravit koncentrované pyré z podušeného česneku a vody, které můžete přesně dávkovat podle chuti.

Skvělý základ pro jakoukoliv omáčku. S pomocí pyré můžete ochutit i bramborovou kaši.

Jediná věc, na kterou si musíte dávat pozor, je síla medvědího česneku. Ta se totiž v průběhu sezóny i vegetační fáze mění, takže pyré vás může zaskočit přílišnou intenzitou. Sílu pyré tedy hlídejte a česnek přidávejte postupně s průběžným ochutnáváním. Palčivost se chová podobně jako u klasického česneku – čím víc je medvědí česnek nasekaný nadrobno, tím výraznější bude jeho aroma.

Inspirujte se

73 nápadů Ukázat všechny

Páteční svačinové kombo: vlažná Šumava & medvědí česnek od Labe🌱#homemade #sourdough #bread with #wildgarlic #prkýnko

Green power! :) Medvědí česnek (jako pyré), kroupy a vajíčko - lehká jarní věc. A mrkněte hned i k @martinapavlikova, která má úžasnou porridge variantu!! #prkýnko

@cuketka nekecal! Medvědí česnek si letos pospíšil🌱🌱🌱 #wildgarlic #soup & #homemade #focaccia #prkýnko

Související

Smrže

Chřest

Česnek

Cibule

Pyré