Destice chřapáčová

Sběr, nákup a skladováníPříprava
Destice v kuchyniOpatrnost při sbírání hub

Houby

Destice je úžasná, ale naprosto opomíjená jarní houba. A pokud ji uvidíte poprvé, snadno si ji spletete s jidášovým uchem. V kuchyni se chová podobně, je ale jemnější a není tak tuhá.

Destice se snadno čistí a velmi snadno upravuje. I po tepelné úpravě si udrží tvar a texturu. Chutná jemně a s výraznou převahou umami.

Sběr, nákup a skladování

Destice má krátkou sezónu od března do dubna. Mladší plodnice tvoří zprohýbaný kalíšek, který se postupně jakoby otevírá. Starší plodnice jsou pak už ploché a popraskané. Čerstvá destice má pěkný vlhký a jakoby lehce průsvitný povrch. Zeshora je hnědá, zdola pak světlá a jakoby ojíněná. Destici určitě zpracujte co nejdřív, v lednici vydrží v pootevřeném sáčku jen několik dní.

Příprava

Při čištění vykrojte spodní část, do které bývá často zarostlý kousek dřeva a mechu. A pokud menší plodnice tvoří misku, občas do ní zapadnou nečistoty z lesa. Jinak vás u destice nečeká žádná záludnost a můžete se rovnou pustit do vaření.

Destice v kuchyni

Jak se chová destice při vaření? Při dušení nebo rychlém opečení na tuku rychle změkne. Zároveň si ale pořád ponechá příjemnou texturu. Destice rozhodně není slizovitá nebo jinak nepříjemná.

V jídlech určitě využijte její texturu, kterou si snadno přizpůsobíte tím, jak houbu nakrájíte. Menší plodnice ponechené vcelku tvoří perfektní houbové penízky. Do směsí se zeleninou a nudličkami masa zase skvěle zapadne nakrájená na tenké nudličky.

Pokud chcete jejích texturu potlačit a zároveň maximálně rozprostřít její jemnou chuť, nakrájejte ji na drobné kostičky. Při takovém způsobu je také bleskově rychle uvařená.

Opatrnost při sbírání hub

Destici nakupujte pouze od houbaře s osvědčením. Sami houbu sbírejte jen v případě, že ji umíte správně určit. Správnost určení i rizika záměny najdete v odborných houbařských publikacích. V případě nejistoty se zajděte poradit do nejbližší houbařské poradny nebo za zkušeným houbařem.

Související

Smrže

Čirůvka májovka

Kačenka česká

Závojenka podtrnka