Čirůvka májovka

Nákup a skladováníPřípravaKrátce dušené čirůvky
Čirůvky na smetaněOpatrnost při sběru čirůvek
Inspirace pro čirůvky

Houby

Čirůvka je naše krásná jarní houba s unikátní vůní a chutí. Je ovšem lupenatá a hrozí u ní i riziko nebezpečných záměn, takže si na ni netroufne úplně každý houbař. Pokud ale na houbu narazíte někde u certifikovaného houbaře na trhu nebo v prodejně, určitě neváhejte.

Ceněná je hlavně pro svou vůni, která se přirovnává k mouce. Představte si ale spíš pěknou vůni čerstvě namletého obilí. V chuti je jemná, krémová a trochu připomíná střídu vlhkého pšeničného chleba. Oproti smržům nebo kačenkám určitě poznáte rozdíl.

Nákup a skladování

Sezóna čirůvky je od března do června. Vybírejte plodnice pěkně světlé, pevné a nepotlučené. Starší čirůvky bývají svraštělé a měkké. Určitě si při nákupu k čirůvce i přivoňte, jestli má typickou moučnou vůni.

V kuchyni čirůvku zpracujte co nejrychleji. Její chuť a vůně totiž vyniká jen začerstva. V lednici v pootevřeném pytlíku vydrží jen několik dní.

Příprava

Čirůvky nejdřív očistěte. Jejich klobouk i třeň je hladký, tak by to mělo jít snadno jemným kartáčkem. Houby můžete při nejhorším i propláchnout ve vodě a pak osušit.

Menší houby nechte klidně vcelku. Ty větší rozkrojte alespoň podélně na polovinu. Třeň čirůvek není nijak výrazně tuhá, takže se nebojte houbu zpracovat celou!

Krátce dušené čirůvky

Minimalistická a maximálně citlivá úprava čirůvek? Jednoznačně krátké podušení na másle. V úpravě hub je to opravdu univerzální metoda, která dokáže snad nejlépe rozvinout chuť a vůni.

Pokud chcete chuť malinko zesílit, začněte nejprve prudkým opečením dohněda na neutrálním tuku. Očištěné čirůvky rozkrojte podélně i s třeněm napůl. A pak stranou řezu dolů přímo do rozpáleného oleje.

Zprudka opečené chutnají ještě lépe. Teď přidat máslo, šalotku, bylinky a pomalinku dodusit.

Jamile jsou čirůvky krásně zlatohnědé, sundejte z plamene a otočte. Přidejte nasekanou šalotku, máslo, sůl a oblíbené bylinky nebo koření (tymián, kmín). V druhé fázi houby už jen krátce poduste ve směsi másla a šťávy, kterou pustí.

Čirůvky na smetaně

Vyplatí se k čirůvce přidávat nějakou další výraznou surovinu? Ano, rozhodně, ale jen s citem. Čirůvka takhle tvoří dokonalý pár například se smetanou. Nesmíte si ale představit pár houbiček, které plavou v litru tučné smetany. Funguje to totiž přesně obráceně!

Smetany jen nezbytné minimum a ke konci vaření.

Začnete s krátce podušenými čirůvkami, v poslední minutě ale k houbám přidáte trochu crème fraîche. Stačí jedna až dvě lžíce na porci. Společně ohřát a nechat rozpustit. Houby ve smetaně nesmí plavat! Naopak - ochucená smetana musí houby jen tak akorát obalit (podobně jako to Italové dělají s těstovinami).

Opatrnost při sbírání hub

Čirůvky nakupujte pouze od houbaře s osvědčením. Pozor! Při nesprávném určení hrozí nebezpečná záměna za jedovaté houby. Sami je sbírejte jen v případě, že je umíte správně určit. Správnost určení i rizika záměny najdete v odborných houbařských publikacích. V případě nejistoty se zajděte poradit do nejbližší houbařské poradny nebo za zkušeným houbařem.

Inspirujte se

2 nápady Ukázat všechny

Krátká pauza od chřestu, vrcholí totiž sezóna májovek! 🍄😘 Odkaz na recept najdete kde jinde než v profilu ;) #prkýnko #májovky #májovka #čirůvkymájovky #čirůvkamájovka #stgeorgemushroom

Takový ten moment, když totálně sežerete jídlo z focení na Prkýnko :) Čirůvka májovka v úplně primitivní základní úpravě na smetaně, ale tak kurňa božská! Wow! :)) Rychle to dopíšu a publišnu, je to další boží jarní houba, kterou musíte poznat!! #prkýnko

Související

Smrže

Kačenka česká

Destice chřapáčová

Závojenka podtrnka