Nákup a skladování – Příprava – Bird's Eye Chilli
Carolina Reaper – Cayenne – Habanero
Jalapeno – Jolokia – Trinida Scorpion
Padrones – Ancho Chile – Inspirace
Velká rodina chilli papriček zahrnuje všechny ostré odrůdy paprik s vysokým obsahem pálivé složky kapsaicinu. I když jsou vyhledávány zejména pro svou pálivost, disponují širokou paletou chutí a vůní včetně ovocných, květinových a citrusových.
Čerstvé chilli papričky jsou pevné, barevné, aromatické a lesklé. S tím jak postupně stárnou začínají vysychat a jejich slupka se bude svrašťovat. Papričky už jen s malými náznaky hniloby nebo měkkých skvrn podléhají velmi rychle zkáze. Papričky skladujte v chladu a suchu – ideálně v lednici v pootevřeném sáčku nebo papírovém pytlíku.
Při nákupu sušených papriček vybírejte nejlépe nepolámané celé kusy bez známek skvrn nebo povlaku na povrchu. Skladujte v suchu, temnu a chladu.
Při přípravě se v prvé řadě chraňte před pálivým kapsaicinem, který se rychle vstřebává do kůže a může vyvolat popálení citlivých míst (obzvlášť pozor na oči, nos a ústa). Pracujte v rukavicích a po skončení přípravy důkladně očistěte pracovní plochu i nástroje.
Podle použití a druhu receptu většinou papričky zbavujeme stonku a středu se semínky. Semínka a bílá žebra uvnitř papričky obsahují nejvyšší koncentraci kapsaicinu.
Nejčastěji se s nimi setkáte v jídlech thajské a vietnamské kuchyně. Je to univerzální paprička, která se používá jako základ do kořenících past i pro dochucení hotových jídel. Hodí se i na sušení a její pálivost je v rozmezí 100.000 až 250.000 SHU (Scoville Heat Unit).
Extrémně pálivá paprička s pěkným ovocným aroma. Její průměrná pálivost se pohybuje okolo 1.500.000 SHU a může dosáhnout až závratných 2.200.000 SHU! Při práci s papričkou dbejte zvláštní opatrnosti.
Papričky Cayenne známe hlavně v sušené podobě jako kajenský pepř. Papričky mají pálivost v rozmezí 30.000 až 50.000 SHU. V kuchyni zastávají roli univerzálních papriček a jsou součástí řady známých kořenících směsí, omáček a past.
Mají jemnou až květinovou vůni, která je v ostrém kontrastu s výraznou pálivostí v rozmezí 100.000 až 350.000 SHU. Je pevnou součástí mexické kuchyně a velmi často se používá pro výrobu jednodruhových pálivých omáček.
Extrémně pálivá chilli paprička s pálivostí okolo 1.000.000 SHU. V kuchyni se používá čerstvá i sušená jako koření, základ pro ochucené pasty i jako součást fermentovaných a nakládaných pokrmů.
V rodině pálivých papriček patří k těm méně pálivým. Jejich pálivost dosahuje maxima na 10.000 SHU. Jalapeno papričky mají v kuchyni velmi široké užití a používají se čerstvé, nakládané i sušené. Zralé papričky sušené v kouři se označují jako Chipotles.
Extrémně pálivá chilli paprička s pálivostí okolo 1.200.000 SHU. V kontrastu se závratnou pálivostí má jemnou ovocnou chuť. Velmi často se používá v chilli omáčkách.
Primárně sladká paprička, u které je ale vždy zhruba čtvrtina papriček s vyšší pálivostí. Paprička je oblíbená hlavně ve Španělsku, kde se používá ke grilování.
Vznikají usušením chilli paprik Poblano a patří mezi jedny z nejpopulárnějších v mexické kuchyni. Pálivost papriček je velmi mírná v rozmezí 1.000 až 3.500 SHU. Používá se nejčastěji do základů pokrmů, kterým dodává komplexní zemitou chuť.