Uvažujte o ní jako o ředkvičce na zimu. Uvnitř je stejně bílá a křupavá. Je sladká, ovšem s palčivostí, která má nakročeno až ke křenu. Dá se velmi dobře skladovat, takže dokáže v kuchyni osvěžit celý podzim i zimu.
Její slupka je trochu strašidelně tmavá a zvrásněná. Nenechte se ale nikdy odradit, protože černou ředkev předučuje i pro delší skladování bez úhony.
Kupujte vždycky spíš menší pevné bulvy (bývají méně dřevité) a vybírejte takové, které nemají žádné hluboké praskliny (budou se vám snadno zpracovávat). Ředkve občas nevhodnými podmínkami při pěstování nahořknou, proto si před větším nákupem zdroj ověřte předem.
Doma ředkev skladujte v lednici v přihrádce na zeleninu. Vydrží tam bez problémů jako jiná kořenová zelenina. Pokud na ředkvi najdete zbytky zelených stonků, tak je vždy odstraňte, zkracují totiž její trvanlivost.
Ředkve stačí před použitím pořádně vydrbat pod tekoucí vodou a odkrojit kořínek a část, kde navazuje nať. Černou ředkev velmi snadno oloupete škrabkou. Menší kusy, které budete pouzději krájet na tenké plátky, loupat ani nemusíte.
Krájení přizbůsobte zamýšlenému jídlu. Větší kostky a hranolky odolají delší tepelné úpravě. Tenké látky a sirky jsou zase vhodné pro použití do zalátů, kde necháte ředkev změknout při kontaktu se zálivkou a se solí.
V úpravě ředkve jsou dvě možnosti jak se vypořádat s její výraznou palčivostí. Ten první je jednodušší. Ředkev stačí prostě nakrájet na velmi tenké plátky a v jídle ji použít jenom minimum. Takto upravená ředkev hezky křupe a jen trochu pálí. S přehledem ji zapojíte do jakéhokoliv salátu nebo sendviče.
Pokud na vás bude chuť ředkve i tak příliš silná, můžete ji ještě před nakrájením na plátky nasolit a nechat v cedníku vyykapat. Bude tak o fous jemnější.
Skutečnou proměnou ředkev projde, když ji pomaličku podusíte s trochou vody na másle. Úžasně zesládne a taky změkne. Z ředkve zmizí i většina palčivosti.
Tohle je nejlepší úprava pro lidi, kterým by ostrost ředkve mohla vadit - takhle si ji může zamilovat úplně každý. Podobně chutná i ředkev dušená nebo vařená. Do všech jídel přinese hloubku a nasládlost.
Ředkev jde ale přivést ještě o něco dál, když její povrch opečete dozlatova. K nasládlé chuti se pak přidá i výrazná chuť umami.
Takto upravená bude jako doma v salátech s pečenou zeleninou. Výrazně opečené nebo grilované plátky můžete použít i do sendvičů. Ředkev se dá takto párovat i s výrazným ochucením nebo i s těžšími omáčkami.