Ve většině jižních států USA na řece Mississippi a v Louisianě vznikla kuchyně, kterou nazýváme kreolská. Jejím střediskem je New Orleans v Luisianě. Vznikla z kuchyně černošských otroků a jsou v ní patrné vlivy španělských a francouských kolonizátorů. Je to kuchyně voňavá, vynalézavá a kořeněná, hojně využívá zeleninu, ryby a mořské plody a díky Španělům vepřové maso, neboť ti čuníky do Nového světa přivezli. Jambalaya je velmi podobná španělské paelle, je to pokrm z rýže s vepřovým masem, šunkou, klobásou, garnáty a zeleninou, co ho ale odlišuje je spousta kayenského pepře a omáčky jejíž domovinou je právě Louisiana- Tabasco nebo jí podobné verze. Je to fermentovaná omáčka z malých velmi pálivých papriček (ahoj @lablackpepper ! uhádla jsi!) V Jambalaye je také patrný Provensálský vliv. Mě hrozně baví, že jak naši předkové dobývali nové světy, usazovali se, brali si s sebou na co byli zvyklí a přizpůsobovali to místním surovinám, míchali se nejen navzájem národy, ale i jejich kuchyně. Je to znát třeba už z názvů- vezměte si indické pulao, blízkovýchodní pilaf, španělská paella.... Opakuji se, ale tohle mě na tom vaření právě moc baví. #carovnymlyn #zmlynskekuchyne #prkynko #jambalaya #ryze #rice