Základní kuchyňské náčiní

Co všechno potřebuje domácí kuchař na vaření?
Mrkněte se na mou základní sadu osvědčeného kuchyňského náčiní.
Aneb 22 nástrojů, bez kterých si vaření nedovedu představit!

Tyto nástroje používám v kuchyni skoro každý den. Všechny zastanou hned několik funkcí najednou a v kuchyni je mám uložené vždy po ruce. Některé jsem dokonce musel pro opotřebení několikrát vyměnit, jiné zase drží pořád bez přestávky.

Pár věcí se mi tam ještě nevešlo a chybí taky nádobí a elektrické spotřebiče. Překvapivě toho ale není tolik a všechno z toho se dá pořídit za rozumné peníze.

1) Škrabka - příčná a s čepelí na kloubu. Základní předpoklad pro rychlé loupání a úpravu zeleniny. Doslova otázka přežití, jestli se nechcete při loupání zeleniny zbláznit.

2) Nůžky – na bylinky, na provázek, na pečicí papír i na rychlé stříhání obalů. Nezdá se to, ale je to nutnost. Doporučuji určitě celonerezovou variantu, která se snadněji čistí. Dřív jsem ale v pohodě vystačil s obyč nůžkami s plastovou rukojetí.

3) Mandolína – podobně jako škrabka neuvěřitelně zrychlí zpracování zeleniny. Tahle japonská (značka Benriner) má plynulé nastavení síly řezu a vyndavatelný nůž, který se dá kdykoliv přebrousit. Je pekelně ostrá a nemá moc dobře vyřešenou ochranu prstů. Zatím jsem ale v ruce neměl lepší. Mandolína se dá dobře nahradit obyčejným plastovým V kráječem.

4) Microplane – jemné struhadlo. Používám ho nejčastěji na citrusovou kůru, muškátový oříšek a na parmazán. Mám ho už několik let a pořád strouhá neuvěřitelně jemné hoblinky.

5) Ocílka – nutnost pro každodenní práci s nožem. Na rozdíl od brusných kamenů budete ocílku používat skoro každý den. Je to základní nástroj pro údržbu ostří. Nutnost.

6) Malý tenký nůž – na delikátní krájení, kde je potřeba, aby se nůž nepřilepil. Dále na vykrajování a občas i na filetování a vykosťování (je tenký a ohebný).

7) Malý nůž na loupání – opět dříč a urychlovač pro zpracování zeleniny. Nejlepší a nejrychlejší nástroj na loupání cibule.

8) Levný KDS nůž – je ohromně multifunkční, mám ho hned dvakrát. Používám je na filetování, na vykosťování i na krájení pečiva. Stojí jen pár korun a nedám na něj dopustit.

9) Kuchařský nůž – univerzální nůž. Pokud umíte techniku, krásně zrychlí vaši práci v kuchyni.

10) Kleště – na grilování a na manipulaci s většími kusy masa a zeleniny. Nejsem fanda pinzet. Menší kousky jídla raději nadzvedávám a větší kusy raději pořádně chytím.

11) Štětec s přírodním vláknem – zatím nejlepší, co se mi povedlo sehnat (jeho vlákna snesou i vyšší teplotu). Používám na všechno potírání v kuchyni – na výpek, na marinády, na rozšlehaná vejce. Mám jich hned několik.

12) Precizní váha – s přesností 0,1 g. Do kuchyně není úplně ideální (je vhodná spíš k přípravě kávy), protože má limit na 2 kg a je drobná a z plastu. Používám ji ale už několik let a nedám na ni dopustit. Jakákoliv digitální váha je lepší než žádná váha!

13) Lžíce – při vaření moc nepoužívám vařečky, dávám přednost obyčejné lžíci. A je to možná moje drobná úchylka, ale aby se mi v kuchyni dobře pracovalo, musím mít lžíce vždy nachystané (a v dostatečném množství). Tohle je zrovna moje nejoblíbenější – je lehká, mělká a přitom neohebná. Už jsem to říkal? Jo, úchylka!

14) Metlička – na zálivky a omáčky s emulzí. Sníh a cukrářské věci dělám raději v robotu. Takhle už se téměř rozpadá a je totálně rozedřená. Příště koupím o něco větší metlu s pevným úchopem.

15) Odměrka s objemovou mírou – dokonalý vynález pro rychlé odměřování na objemové míry. Odečítá se shora, v metrických i v US mírách. Odměrka je už dost zašlá a upadává ji silikonová rukojeť, pořád ale drží.

16) Minutka – pro kuchaře, kteří si chtějí ušetřit nervy. Mám ji na polici přímo nad sporákem a časuju si s ní skoro všechny úkony, kde hrozí požár, připálení, rozvaření nebo něco podobného. Používám ji jako jednoduché připomenutí – jdi se podívat, vole! A udělal jsem si z toho takový návyk, který mě i při zrychleném tempu chrání před chybami z roztržitosti. Je rychlá, superodolná a krásně hlasitě pípá.

17) Obracečka – mám jich víc, tahle ale zastane nejvíc úkolů. Je tenká a flexibilní. Skvělá na otáčení a podebírání křehkých a rozpadavých věcí. Dají se s ní i dobře podsekávat, když se vám něco přichytne na dno pánve.

18) Plastová stěrka – materiál není ideální, ale nemůžu si prostě pomoct. Skvělá na míchání a následné vyprázdnění mísy.

19) Pařáček – používám při vaření na páře a semtam i při uzení. Je rozkládací a padne do menšího rendlíku i do velké pánve. Dokonalý vynález!

20) Vpichovací teploměr – je pomalý a není úplně přesný, takže si dělám zálusk na nový. Pořád je to ale základní orientační nástroj pro jakékoliv pečení masa. Na minutce si vždy nastavuji čas, kdy začínám měřit teplotu v jádře.

21) Lis na brambory – mám teď nový, ten starý jsem pozohýbal a zničil. Na brambory jediné řešení a zároveň funguje i pro ostatní zeleninu na pyré. Kromě lisu na brambory mám i pasírku s kličkou. Lis ale používám o něco častěji a brambory se v něm pasírují rychleji než na pasírce.

22) Pěnovačka – na sbírání nečistot z vývaru. Pro mě ale téměř na jekékoliv lovení surovin z tekutiny. Nejčastěji je používám při blanšírování a fritování. Je taky skvělá na opatrné přenášení křehkého jídla.

Kam dál? Mrkněte se na techniky a suroviny tady na Prkýnku. Většinu náčiní tam uvidíte v akci!