Růžičková kapusta, květák a brokolice. S vychytávkou na zádíčka jste nikdy nejedli lepší! Tahle technika je rychlá, snadno se ji naučíte a i z nenáviděné zeleniny vykouzlí naprosto parádní chutě.
"Na zádíčka" značí u téhle techniky dvojí úpravu. Rozpůlené kapustičky nebo růžičky květáku a brokolice se nejprve opečou dozlatova. Pak se otočí na zádíčka, odstaví z přímého plamene a nechají se dojít. Finta spočívá ve využití tepelné setrvačnosti jídla.
Zelenina totiž už při prvním opečení dostane dostatek energie na to, aby se udělala po celém průřezu. Při otočení tak už jen pomalu dochází a zároveň na dno rendlíku pouští šťávu.
Kapustičky i růžičky jsou tak na konci krásně aromatické a výrazně nasládlé. Není u nich ani stopa po rozvaření a typickém sirnatém zápachu, který souvisí právě s příliš dlouhým vařením.
Růžičkovou kapustu očistěte a rozpůlte. Květák nebo brokolici rozeberte na menší růžičky. Obzvlášť tady se hodí růžičky oddělovat nožem. Získáte tak jednu plochou stranu, kterou využijete k opečení.
Očištěnou zeleninu osolte a v rendlíku si rozehřejte tuk. V jedné vrstvě pak nandejte zeleninu řeznou stranou dolů a pečte tak dlouho, dokud nebude zelenina hezky dozlatova. Ideální je mírný nebo střední plamen, ať si zeleninu nespálíte do černa.
Jakmile je zelenina opečená, odstavte ji z plamene a otočte na druhou neopečenou stranu – na zádíčka. Rendlík nebo pánev zakryjte a nechte dojít na tom nejmírnějším plameni.
Po několika minutách v teple zelenina hezky dojde, změkne a pustí šťávu. Právě tohle je nejlepší okamžik pro ochucení. Můžete vystačit jenom se solí, ale doporučuji vám jít o něco dál.
Kousek másla, vyškvařená slanina ani olivový olej neuškodí nikdy. Stejně tak můžete kapustičky okyselit (ciderem nebo vinným octem) i mírně osladit (javorovým sirupem). Zelenina upravená na zádíčka se neztratí ani vedle silných masových šťáv a omáček, pokud je budete servírovat k masu.
Na zádíčka půjde nejlépe růžičková kapusta, obrané růžičky květáku a brokolice. Košťáloviny mají podobnou skladbu i chuť.
Podobně ale můžete upravit třeba předvařené brambory nebo silnější převařená kolečka pórku. Příkladů, kdy v kuchymi využijete prudké opečení následované odpočinkem mimo žár, najdete sami určitě ještě víc. Nebojte se experimentovat!