@mydlinkakarolinka, 27. srpen 2017, Instagram
274

Když jsem byla malá, fazolových lusků, bílých i zelených jsme na zahradě mívali několik keříků a dodnes pro ně mám slabost. Babička je dělávala a říkala jim zadělávané fazolky, nebo fazolky na smetaně. Připravovala i variantu s houbami, do ní rozkvedlala celá vejce a té říkala kudlánky, i když s houbami je to spíše kulajda. Moje varianta fazolek na smetaně je od té babiččiny odlišná tím, že místo kysané smetany dávám sladkou, přidávám kopr (pokud ho mám) a brambory vařím ve slupce a přidám až na konec. Babička je vařívala už oloupané a pokrájené s fazolkami. Podobná je vlastně i omáčka koprovka nebo polévka zvaná hladká anča a vlastně každá oblast a každá hospodyňka měla a má vlastní recept a jeho různé obměny na bílou zvanou též mlíčnou polévku, podle dostupnosti surovin a místních zvyklostí. V podstatě jde o ve vodě vařenou zeleninu a/nebo brambory dochucené mlékem či smetanou, někdy vejcem, buď vařeným, nebo v polévce rozkvedlaným, někdy s koprem či kmínem, někdy dotažené octem, řídkou jako polévku, nebo zahuštěnou moukou, spíše konzistence omáčky. Co je správné? Přece to, co každému je po chuti a co vyvolá vzpomínku na babičku, tetičku či maminku, dětství, léto, prázdniny. :: #carovnymlyn #zmlynskekuchyne #prkynko #tradice #leto #prazdniny #polevka #omacka #fazolky #houby #vejce #domaci #venkov

Související

Brambory