Co bylo dřív? Blinčik nebo galette? Často byly pokrmy na stole ruské šlechty inspirovány pokrmy francouzskými, ale s placičkami z pohankové mouky to bylo nejspíš obráceně, vzhledem k tomu, že pohanka pochází z Himalájí a na evropský kontinent se dostala z Asie přes Střední východ a Rusko. V Čechách se tato pohanská rostlina (z čehož je odvozeno její jméno) objevuje v 12. století a odtud se rozšiřuje dále do Německa a Francie a přs Atlantik do USA. Tato teplomilná rostlina má krátkou vegetační dobu a mouka ze semen dává výživnou bezlepkovou mouku. Používala se většinou na placky nebo kaše, do chleba jen ve směsi s jinou moukou, vzhledem k absenci lepku nekyne dobře. Skvělé jsou i japonské pohankové nudle Soba.Pohanka setá (Fagopyrum esculentum) je ze stejné čeledi rdesnovitých (Polygonaecae) jako třeba rebarbora a šťovík. Co je na ní zajímavé, a co mnoho lidí neví je, že obsahuje flavonidové glykosidy, zejména velké množství rutinu. Rutin snižuje křehkost kapilár, propustnost kapilárních stěn a zlepšuje místní prokrvení. Blinčiky i galetty mám obojí moc ráda, ale i nať, ponejvíce listy a květy, nachází využití v čajích a nálevech. A už mě napadá, že bych mohla vytvořit nějaký kosmetický produkt, ve kterém by se extrakt nebo destilát z pohanky mohl uplatnit v kombinaci s olejem ze šípků na rozšířené žilky. :: #carovnymlyn #zmlynskekuchyne #prkynko #pohanka #buckwheat #bretonne #galette #blinciky #soba #byliny #rostliny #prirodnikosmetika #plants #myherbalstudies #rutin