Kopřiva (Urtica dioica) je jedna z nejoblíbenějších léčivek našich babiček. Brzy na jaře představovala první rostlinu, zajišťující očištění organismu a nálož vitaminů a minerálů a používala se co by zelenina, do polévek, jako příloha, nebo do nádivky. Kopřiva obsahuje vysoké množství křemíku, což je pro tělo esenciální prvek a jeho nedostatek se projeví padáním vlasů, lámavostí nehtů a vyjímečně zvýšenou lámavostí kostí. Křemičité chloupky opěvoval už Hippokrates a využíval ji k léčbě artritidy (a mimo jiné také vyzdvihoval její mírné afrodisiakální účinky). Šťáva z čerstvého listí nebo odvar z kořene se využívaly při zahlenění, při anemii, na močové problémy, při žloutence, kopřivce, na střevní potíže, prášek ze semen při astmatu, žlučových kamíncích. Zevně pak na rány, popálniny, ekzém... Pomocí žahavých chloupků se také potvrzovala smrt. Staré herbáře uvádí: "zardění neb naskočení pupenců svědčí, že v těle jest život". Na nádivku ke kuřeti jsem jí dnes sbírala i já. A kopřivu ve formě extraktu a prášku z listů najdete i v mém šamponu Hedvábné vlasy. :: #carovnymlyn #mlyn #priroda #magie #alchymie #bylinky #zmlynskekuchyne #prkynko #nadivka #kopriva #byliny #lecivky #mydlo #mydlova_laborator #herbal #herbs #plants #apothecary #nettle #myherbalstudies