@mydlinkakarolinka, 24. prosinec 2016, Instagram
91

V dnešní den se narodil nejen Ježíšek, ale také Kubíček. Kdo je Kubíček z Čarovného mlýna? To je dlouhá historie, sahající do doby před mnoha lety. Byla jsem čerstvě vdaná a jak jsem si do nové domácnosti nesla rodinné recepty a tradice, jednou na Vánoce jsem si řekla, že upeču houbového Kubu, jak to dělávala moje babička. Našla jsem si recept a...dopadlo to hrozně. Směs krup a hub, přemaštěná sádlem, rychle zapečená tak, že česnek zůstal skoro syrový a kroupy na povrchu byly tvrdé. Co vám budu povídat, katastrofa. Na dlouhé roky se pak Kuba stal noční můrou. Ale nevzdala jsem to, ani po letech, kdy už jsem byla šťastně rozvedená. Kubu jsem se naučila a občas vařila. Jednou mě ale napadlo udělat italské houbové rizoto s přídavkem vařených krup, navrch s hrstí rukoly jako odlehčenou variantu. To bylo v době, kdy ještě nějaké kroupoto a spol. nebyly tolik v módě a svět teprve objevoval jiné obiloviny než pšenici. Na dlouhé roky se pak tohle rizoto ustálilo v mém štědrodenním/večerním repertoáru jako malé polední jídlo, nebo večer jako předkrm. Až do loňska, kdy díky chřipce Andílkovi nebylo dobře. Kubového rizota snědl jen trochu, kapra a salátu se už pak vůbec nedotknul. Včera, při zmínce o houbovém rizotu, řekl že díky, ale raději ne, když si vzpomene na loňský rok. Ale já už měla vařené kroupy. Co s nimi? Přece je nevyhodím!...

Související

Česnek