@mydlinkakarolinka, 2. červenec 2016, Instagram
106

Babička jim říkávala ptáčnice. Jsou to plody třešně ptačí, původem z Přední Asie, zdomácnělé po celé Evropě. Rostou planě na okrajích lesů a v křovinách. Plody mají malé a rudé a šťavnaté. My byli včera na malém výletě, oslavit první den prázdnin. V autě vozím věci, jako prázdné lahve od vody, kdybych se zatoulala poblíž mlékomatu nebo košíky a papírové tašky na ovoce či houby. Takové to vždy připraven na moment, kdy mi Příroda nabídne nějaké své bohatství. Na slunějších polohách jsou ptáčnice už zralé, temně rudé a sladké, s mírně natrpklou příchutí. Natrhali jsme jich půl tašky a doma jsem se rozhodla je, jako to dělávala moje babička, naložit do alkoholu. Sice je teď léto, ale koloběh ročních období je neúprosný, a až léto skončí a nastanou podzimní plískanice, u praskajícího ohně v krbu, jako když najdu tuhle pochoutku. Naši předkové neměli luxus celoročního ovoce a zeleniny, tak úrodu museli ihned sníst, nebo jim dostupnými metodami zakonzervovat na období nuznější. Ovoce se nejčastěji sušilo, proslazovalo nebo svařilo na krém (povidla) či s cukrem na marmeládu nebo cukrovým sirupem na kompot. Ale cukr byl drahý. O tom jsem psala loni, když jsem z cukrové řepy vařila surový cukr. Ani alkohol není zrovna levný konzervant, ani kdysi, ani dnes, a už vůbec ne, pokud chcete kvalitu. Já ptáčnice naložila zleva do: domácí moravské třešňové pálenky, tuzemského rumu a do moldavského pětiletého koňaku Belii Aist. #carovnymlyn #zmlynskekuchyne #prkynko #tresne #ptacnice #alkohol

Související

Salátová řepa