@mydlinkakarolinka, 25. leden 2016, Instagram
140

Další z mých velmi oblíbených zimních jídel je "la Fondue"- ano správně, je to "ta" Fondue. Prapůvodní receptura, na níž přísahají patrioti se jmenuje Neuenburger fondue a je ze směsi sýrů gruyèru a ementálu. Já osobně raději variantu Waadtländer fondue se sýrem Raclette. Ale jsou i další varianty, třeba Moitié-moitié se sýrem Vacherin. O to jaké druhy sýra do Fondue patří není pochyb,mělo by se jednat o sýry velmi kvalitní, které se dobře rozpouští ale příliš roztékají, mají intenzivní chuť, kterou doplňuje dobré víno s výraznou kysleinkou, díky níž se sýr dobře váže. O konkrétní sýry jsou pak sváděny boje! Každá oblast přísahá na ten svůj. Nakonec se ve víně roztavený sýr (sýr se jen pomaličku roztaví a nechá probublávat, nikdy se nevaří!) zahustí škrobem rozmíchaný v troše třešňové pálenky a vše doplní strouhaný muškátový oříšek a mletý bílý pepř. Třešňovice je navíc ideální nápoj k Fondue. A já mám skvělou višňovici od Lůďánka! Nebo čaj. Švýcaři by nesáhli po vínu, neboť studené víno k horkému sýru je jen pro silné žaludky. Ještě bych mohla zmínit italskou variantu jménem Fonduta, to se sýr Fontina rozpouští v mléce a zahušťuje žloutky. Fondue se tradičně řipravuje v kameninové nádobě zvané caquelon (tu já nemám) a jí dlouhými vidličkami na kterých je napíchnutý kousek polotmavého chleba s křupavou kůrkou. #carovnymlyn #zmlynskekuchyne #prkynko #syry #fondue