Je ještě jeden důvod, proč mám tohle počasí tak ráda. Chladnější dny jsou jako stvořené pro různé nakládání, kvašení a nasolování. Kvašáky už jsou hotové a jsou výtečné (a v hrnci kvasí další várka), ochutnávám první letošní pancettu, v chladném sklepě ještě vydržela sušená klobása a je úžasně vyzrálá. Jablíčka jsme natrhali o víkendu na procházce u cesty a kozí tvaroh od Pavlínky ze Skryjí se po nasolení změnil v Ricottu Salatu. K tomu jen doma upečený chleba a na zemi nastane ráj! Kupodivu dělat takovéhle dobroty není nijak náročné na vybavení nebo aktivní čas strávený v kuchyni. Oni taky naši předci na rozdíl od těch dnešních posedlých foodies neměli čas trávit v kuchyni celé dny a noci :D Ani suroviny to nejsou nijak výrazně drahé. Potřeba je jen čas, nechat ty věci pořádně uzrát, fermentovat, zkvasit, prosušit... čas je naším přítelem a příroda spojenkyní. Spolu se postarají o přeměnu suroviny na pochoutku a hlavně, prodlouží její trvanlivost. Naši předci si před zimou museli udělat zásoby. Oni, když jim v lednu došlo jídlo, se nemohli sebrat a prostě dojet do supermarketu a nakoupit, na co si vzpomenou. A přesně o tom, a nejen o tom tu předevčírem natáčela televize reportáž. Vy se na to kouknete v televizi, já si to teď všechno nandám na #prkynko a jen si užívám. :) #carovnymlyn #magie #priroda #zmlynskekuchyne #caruju